Jump to content
Iconography

Troubleshooting N-RAGE ENB

Recommended Posts

Hey all.

I usually like to solve my own problems but this one has been nagging at me for a while now. I've seen many people, on 1.0.7.0 (though it is optimized for 1.0.4.0), running Neolux's N-RAGE ENB just fine. I've used different types of ENB before, since I stopped using ELS, but I figured that N-RAGE was too good an opportunity to pass up. I never used an ENB on my current install of GTA, so I installed all the files that came with N-RAGE after making backups, and I made sure to remove xlive since n-rage comes with dsound instead.

However, after GTA gets to the main menu, where I can choose between GTA IV and EFLC, the game CTD's after a couple seconds. Typically, Windows complains about d3d9.dll, though sometimes it doesn't list anything. I've tried leaving xlive in and not using dsound, that didn't make a difference. I tried updating my DirectX, that didn't do anything. I also wiped my GTA settings (appdata\local\rockstar ...\settings\) but to no avail.

I'm completely lost as to why this isn't working. If anyone has any thoughts, it would be more than appreciated. I'm running GTA via steam, if that makes a difference. Maybe someone on here has had the same issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey all.

I usually like to solve my own problems but this one has been nagging at me for a while now. I've seen many people, on 1.0.7.0 (though it is optimized for 1.0.4.0), running Neolux's N-RAGE ENB just fine. I've used different types of ENB before, since I stopped using ELS, but I figured that N-RAGE was too good an opportunity to pass up. I never used an ENB on my current install of GTA, so I installed all the files that came with N-RAGE after making backups, and I made sure to remove xlive since n-rage comes with dsound instead.

However, after GTA gets to the main menu, where I can choose between GTA IV and EFLC, the game CTD's after a couple seconds. Typically, Windows complains about d3d9.dll, though sometimes it doesn't list anything. I've tried leaving xlive in and not using dsound, that didn't make a difference. I tried updating my DirectX, that didn't do anything. I also wiped my GTA settings (appdatalocalrockstar ...settings) but to no avail.

I'm completely lost as to why this isn't working. If anyone has any thoughts, it would be more than appreciated. I'm running GTA via steam, if that makes a difference. Maybe someone on here has had the same issue.

Hmm, try to set your screen's resolution in the "enbseries" file. You could also try to set "ForceDisplaySize" to false so you may set your resolution in the game itself.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, try to set your screen's resolution in the "enbseries" file. You could also try to set "ForceDisplaySize" to false so you may set your resolution in the game itself.

Thanks for the advice, but it didn't seem to work. ForceDisplaySize was already turned off, but I tried setting it to true and changing the res settings to 1920x1080, but it still crashed at the same spot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the advice, but it didn't seem to work. ForceDisplaySize was already turned off, but I tried setting it to true and changing the res settings to 1920x1080, but it still crashed at the same spot.

I've done some off-site research. This method probably will work for you. Be sure to backup your GTAIV folder before trying this, as I'm not 100% sure of the method.

http://www.gtaforums.com/index.php?showtopic=468670

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've done some off-site research. This method probably will work for you. Be sure to backup your GTAIV folder before trying this, as I'm not 100% sure of the method.

http://www.gtaforums...howtopic=468670

Wmai, you are a SAINT. I think EVGA Precision was screwing up ENB. I closed out of it and it did NOT crash this time. It works like a charm! :biggrin:

Thanks man.

Can be closed.

Edited by Iconography

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×